۲۵۶۲

فَضلُ مَعرِفَةِ اللّه ِ

۱۲۳۶۱.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :مَن عَرَفَ اللّه َ كَمُلَت مَعرِفتُهُ.۱

۱۲۳۶۲.عنه عليه السلام :مَعرِفةُ اللّه ِ سُبحانَهُ أعلى المَعارِفِ.۲

۱۲۳۶۳.عنه عليه السلام :ما يَسُرُّني لَو مِتُّ طِفلاً و اُدخِلتُ الجَنَّةَ و لم أكبُرْ فأعرِفَ رَبّي عَزَّ و جلَّ.۳

۱۲۳۶۴.عنه عليه السلام ( ـ في صِفَةِ المَلائكَةِ ـ ) : و وَصَلَت حَقائقُ الإيمانِ بَينَهُم و بَينَ مَعرِفَتِهِ. و قَطَعَهُمُ الإيقانُ بِهِ إلَى الوَلَهِ إلَيهِ. و لَم تُجاوِزْ رَغَباتُهُم ما عِندَهُ إلى ما عِندَ غَيرِهِ. قَد ذاقُوا حَلاوَةَ مَعرِفَتِهِ. و شَرِبوا بِالكَأسِ الرَّوِيَّةِ مِن مَحَبّتِهِ.۴

۱۲۳۶۵.عنه عليه السلام :ثَمَرَةُ العِلمِ مَعرِفَةُ اللّه ِ.۵

۱۲۳۶۶.الإمامُ الصّادقُ عليه السلام :اللّه ُ وَلِيُّ مَن عَرَفَهُ. و عَدُوُّ مَن تَكَلَّفَهُ.۶

۱۲۳۶۷.عنه عليه السلام :لَو يَعلَمُ النّاسُ ما في فَضلِ مَعرِفةِ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ ما مَدُّوا أعيُنَهُم إلى ما مَتَّعَ اللّه ُ بِهِ الأعداءَ مِن زَهرَةِ الحَياةِ الدّنيا و نَعيمِها. و كانَت دُنياهُم أقَلَّ عِندَهُم مِمّا يَطَؤونَهُ بِأرجُلِهِم. و لَنَعِموا بِمَعرِفةِ اللّه ِ جَلَّ و عزَّ. و تَلَذَّذوا بِها تَلَذُّذَ مَن لَم يَزَلْ في رَوضاتِ الجِنانِ مَعَ أولِياءِ اللّه ِ. إنَّ مَعرِفةَ اللّه ِ عَزَّ و جلَّ اُنسٌ مِن كُلِّ وَحشَةٍ. و صاحِبٌ مِن كُلِّ وَحدَةٍ. و نُورٌ مِن كُلِّ ظُلمَةٍ. و قُوَّةٌ مِن كُلِّ ضَعفٍ. و شِفاءٌ مِن كُلِّ سُقمٍ.۷

۲۵۶۲

ارزش خداشناسى

۱۲۳۶۱.امام على عليه السلام :هر كه خدا را شناخت، معرفتش كامل گشت.

۱۲۳۶۲.امام على عليه السلام :شناخت خداوند سبحان، بالاترين شناختهاست.

۱۲۳۶۳.امام على عليه السلام :دوست ندارم كه در كودكى مى مردم و به بهشت مى رفتم و بزرگ نمى شدم تا پروردگارم، عزّ و جلّ، را بشناسم.

۱۲۳۶۴.امام على عليه السلام ( ـ در توصيف فرشتگان ـ ) فرمود : حقايق ايمان، ميان ايشان و شناخت خدا پيوند داده است و يقينشان به وجود او، آنها را شيفته و سرگشته او كرده است. آنچه را نزد خداست خواستارند و از غير او بريده اند. شيرينى معرفت او را چشيده اند و از جام محبت او سيراب گشته اند.

۱۲۳۶۵.امام على عليه السلام :ثمره دانش، شناخت خداست.

۱۲۳۶۶.امام صادق عليه السلام :خداوند، دوست كسى است كه او را بشناسد و دشمن كسى است كه لاف خداشناسى زند.

۱۲۳۶۷.امام صادق عليه السلام :اگر مردم مى دانستند كه شناخت خداوند عزّ و جلّ چه ارزشى دارد، به زرق و برق زندگى دنيا و نعمتهاى آن كه خداوند دشمنان را از آنها بهره مند ساخته است چشم نمى دوختند و دنياى آنان در نظرشان كمتر از خاك زير پايشان بود و از معرفت خدا متنعم مى شدند و چونان كسى از آن لذّت مى بردند كه همواره در باغهاى بهشت با اولياء و دوستان خدا باشد. شناخت خدا، مونس هر تنهايى است و يار هر بى كسى و روشنايى هر تاريكى و نيروى هر ناتوانى و شفاى هر بيمارى.


1.غرر الحكم : ۷۹۹۹.

2.غرر الحكم : ۹۸۶۴.

3.كنز العمّال : ۳۶۴۷۲.

4.نهج البلاغة : الخطبة ۹۱.

5.غرر الحكم : ۴۵۸۶.

6.تحف العقول : ۳۵۶.

7.الكافي : ۸/۲۴۷/۳۴۷.